Çanakkale şehitler abidesi yenileniyor/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Ocak 2011 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen Mehmetçiklerin sembolü olan Şehitler Abidesi, nihayet kapsamlı bir onarımdan geçirilecek.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında, Morto Koyu'nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe'de yapımına 1954 yılında başlanan ve bazı eksikleriyle 1960 yılında ziyarete açılan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi kapsamlı bir onarımdan geçirilecek. Üç yıl önce yıkılma tehlikesine karşın ayaklarında güçlendirme yapılan ve altında da geniş bir müze alanı oluşturulan Şehitler Abidesi, sonrasında tavanında bulunan Türk bayrağı şeklindeki cam mozaiklerin dökülmesi yüzünden tehlike yaratmaya başladı. Çanakkale Valiliği'nin kararıyla etrafı iple çevrilerek ziyaretçilerin abidenin altına girmesi yasaklandı. Akıbeti merak edilen Şehitler Abidesi için sevindirici haber ise Çanakkale İl Özel İdaresi'nden geldi.

1.3 TRİLYON HARCANACAK

Çanakkale Şehitler Abidesi Teras Onarımı ihalesini, AK-KA Mim. Müh. İnşaat, Restorasyon ve Müteahhitlik Hizmetleri Limited Şirketi'nin kazandığı ve yer tesliminin gerçekleştiği öğrenildi. İhale kapsamında, Şehitler Abidesi'nin tavanındaki cam mozaiklerin sökümü, korozyon ve yapısal hasara uğramış malzeme tespiti, abidenin alt beton onarımları, düşük vizkoziteli yüksek aderanslı primer uygulaması, katodik koruma ile korozyona uğramış yüzeylerin onarımları, epoksi ile çinilerin yapıştırılması, abide üst alanının mevcut kaplamalardan arındırılması, abide üst alanının tamir harcı ile onarılması ve su izolasyonu yapılması ile abide üst alanına yeni kaplama yapılması işleri yapılacak. Bu işler için 1 milyon 300 bin 498 TL harcanacak.

Çanakkale Şehitler Abidesi Teras Onarımı işinin kontrollük hizmetlerini veren İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, şuanda kış ayı olması münasebetiyle yapılacak imalatların belli sıcaklıkta uygulanması gerektiğinden işe ertelemeli olarak Mayıs ayında başlanacağını, bu nedenle teslim süresi 90 gün olarak belirlenen iş için 260 günlük ek süre verildiğini duyurdu.

Şehitler Abidesi'nin tavanına 2004 yılında 12 metre çapında cam mozaikten Türk bayrağı motifi işlenmişti. Ancak, iklim koşulları müsait olmamasına rağmen, 18 Mart törenlerine yetiştirilmek amacıyla alalacele yapıştırılan mozikler 2 yıl sonra dökülmeye başlamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber